Het is inmiddels al weer bijna 2 jaar terug dat ik Ellen Vervoort en Charles de Monchy heb leren kennen. Als een van de kernleden van het Zorgdenkersnetwerk werd ik opgepikt door Charles om samen naar Zoetermeer te gaan voor een bijeenkomst. De zorgdenkers is een groep mensen die zich inzetten om de zorg te verbeteren, innovatie binnen de zorg op gang te brengen en op complexe problemen binnen de zorg oplossingen te zoeken.
Charles had ik nog nooit eerder ontmoet maar onderweg van Amsterdam naar Zoetermeer leerde we elkaar al aardig kennen. Wat ik het mooiste vind van de zorgdenkers is de brede blik op zorg. Iedereen heeft immers met zorg te maken, als patiënt, mantelzorger of professional.
Na een aantal zeer intensieve indrukwekkende sessies met heerlijke lunches verzorgd door Marcel die vanuit zijn Energie Praktijk de ruimte en middelen faciliteerde, ben ik samen met Charles dieper op het probleem tussen gemeentes en zorgaanbieders ingedoken. Samen hebben we een aantal gemeentes bezocht en andere stakeholders gesproken. Ook met Ellen heb ik een gemeente bezocht om tot de ontdekking te komen dat veel dingen stuk liepen op samenwerking en de bereidheid om tijd en ruimte te bieden om te innoveren.
Op dit moment voorspellen kenners dat het in totaal zo’n 8 jaar gaat duren voor de kanteling in het sociaal domein echt heeft plaatsgevonden. Dat vinden we te lang duren. Ellen en Charles zijn daarom samen alle informatie gebundeld en hebben een manier gevonden om de kanteling in een snel vaart te zetten. Zij helpen Stichting Transactieland en het LCGW, Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid (kennisnetwerk van het sociaal domein) om www.beter-nu.nl te starten.
BeterNu helpt betrokkenen in een gemeente (ambtenaren, instellingen en cliënten) en werkt in een zogenaamde koppelzone, waardoor de samenwerking snel kan verbeteren. Een betere samenwerking tussen de gemeentes en zorginstellingen scheelt enorm veel frustratie en energie aan beide kanten van het sociaal domein en zal daardoor meer effectiever en goedkoper zijn. Dat moet binnen 3 jaar in heel Nederland goed werken.
Maar het allerbelangrijkste is dat de cliënten en mantelzorgers niet 8 jaar hoeven te wachten tot er daadwerkelijk een verandering plaatsvindt en er oplossingen komen op de problemen die zij nu ervaren. Want dat is de reden waarom wij in eerste instantie bij elkaar kwamen, om te zorgen dat de zorg voor de cliënt verbeterde en dit niet hogere kosten met zich mee zou brengen.
Het mooiste van dit initiatief is dat er niet veel voor nodig is om de versnelling tot stand te laten komen en daarnaast ze een BeterNuWiki op gaan zetten om de oplossingen in te verwerken. Want waarom zou elke instelling en gemeente een eigen wiel uitvinden wanneer bij andere gemeentes de oplossingen al gevonden zijn?
Met 1 gemeente en 1 zorgorganisatie kan er al gestart worden. Deze twee partijen gaan naar een startersbijeenkomst en kunnen daarna meteen samen aan de slag! Waar een wil is, is een weg!
Maar, hoor ik nu de burger denken, waar ben ik dan? Wat kan ik dan doen? Dat is gemakkelijk, attendeer zorginstellingen, gemeentes en cliëntenbelangenorganisaties zoals cliëntenraden op dit initiatief zodat zij met effectief samenwerken kunnen starten.
Op 2 november was de eerste inspiratiesessie, en deze was een groot succes! Heb je ook interesse? Neem dan contact op via info@beter-nu.nl
1 reactie. Reactie plaatsen
Het begint inderdaad bij de zorg. Ik hoop dat gemeentes zich aansluiten bij dit initiatief.