Ik kwam dit artikel tegen van een te vroeg geboren baby die met regelmaat het zonder zijn moeder moest stellen. Zijn moeder bedacht een oplossing en maakte een handschoen met haar geur erin en wat lijnzaad en legde dit bij haar zoon. Hierdoor had haar zoon toch het gevoel dat ze bij hem was en rook haar geur waardoor hij beter sliep en zijn hartslag stabieler was. Zo jong al heeft het geheugen de geur van zijn moeder opgeslagen en heeft het al effect op zijn welzijn.
Snoezelen ofwel het zintuigactiveren wordt in de zorg al veel gebruikt, maar blijft een ondergeschoven kindje. Toch heeft het enorm veel effect op iemand zijn welzijn! Voor meer informatie over snoezelen kijk eens op de site van world wide snoezelen of bezoek het grootste snoezelcentrum van europa.
Wat denk jij dat de geur van dierbaren kunnen doen voor mensen met dementie, mensen met zware handicaps of verstandelijke beperkingen? Ik denk meer denk je denkt! Ik raad dus aan het artikel te lezen en misschien je eigen vorm te vinden om een dierbare van jou geur te voorzien.
Artikel geschreven door Ongelooflijk.
Yamile Jackson beviel in 2001 van een zoon, Zachary. Hij werd 12 weken te vroeg geboren.
Vanwege onvoorziene complicaties tijdens de zwangerschap, werd Zachary drie maanden te vroeg geboren. Hij woog nog geen kilo, en moest 155 dagen doorbrengen in een couveuse. Yamile zat iedere dag naast haar zoon, en vond het vreselijk om hem ‘s nachts alleen te laten.
Yamile was niet alleen een jonge moeder. Ze was van beroep arts, en vroeg zich steeds meer af hoe haar zoon haar aanwezigheid ‘s nachts kon voelen, terwijl ze er zelf niet was.
Toen ze thuis was en de afwas deed, werd haar blik getrokken door een paar afwashandschoenen. En die brachten haar op een briljant idee.
De volgende dag vulde ze een paar zachte handschoenen met lijnzaad, en nam ze mee naar de neonatologie afdeling. Yamile hield de handschoen de hele dag vast, en toen het tijd werd om naar huis te gaan legde ze de handschoen zachtjes naast haar zoontje neer.
De gevulde handschoen droeg nu haar geur, zodat haar zoon haar aanwezigheid de hele nacht kon voelen.
Toen ze de volgende dag naar het ziekenhuis ging, was ze verbaasd te horen hoe goed de handschoen had gewerkt. De hartslag en de ademhaling van haar zoontje waren veel gelijkmatiger dan anders geweest en hij had de hele nacht geslapen zonder wakker te worden.
Vanaf die avond sliep haar zoontje met “Zaky”, zoals Yamile’s handschoen werd genoemd.
En op de dag dat Yamile haar zoontje eindelijk mee naar huis mocht nemen, vroegen de verpleegkundigen haar of het mogelijk zou zijn om meer van dit soort handschoenen te krijgen om de impact op andere kinderen op de afdeling te onderzoeken.
Yamile maakte 100 handschoenen in verschillende materialen. En de handschoen werd meteen een succes.
Steeds meer ouders wilden “Zaky” ook proberen, en het verplegend personeel vond uit dat Yamile’s uitvinding ook bij andere kinderen hielp – de handschoen kalmeerde de kinderen.
Naarmate er meer vragen kwamen, richtte Yamile haar eigen bedrijf op: Nurtured by Design.
Het positieve effect van de handschoen op vroeggeborenen werd ook aangetoond in een onderzoek: Baby’s die de geur van hun ouders kunnen ruiken zijn rustiger, ademen gelijkmatiger en ondervinden minder complicaties.
Dankzij een klein jongetje, maakte zijn moeder een handschoen die nog duizenden kinderen zoals hij zou helpen.
Nu zit Zachary al op de middelbare school, en hij is trots op de uitvinding van zijn moeder.