Blog naar aanleiding van de uitzending op Tegenlicht: Einde van de manager
Om maar eerst deze vraag te beantwoorden, ja dat is onze toekomst! Nederland telt op dit moment 1 miljoen managers wat betekent dat 1 op de 17 mensen manager is. Deze groep maken 30% van de bedrijfskosten op dit moment.
Steeds meer organisaties willen daarom tegenwoordig zelfsturende teams. Hoe goed dat werkt is van twee factoren afhankelijk:
- Hoe lang zijn medewerkers al onder de juk van een piramide leiderschap
- Hoeveel tegenwerking en negativiteit heeft de omgeving op deze nieuwe manier van werken
Dat het werkt is al meer dan eens bewezen. Of het nu om betrekkelijk kleine bedrijven gaat zoals aannemer Kesselaar die zelf weinig tot niets meer hoeft te doen om zijn bedrijf te runnen, of naar een grote organisatie zoals de sociale overheidsinstelling van België.
Werken wanneer je wilt, waar je wilt en hoe je wilt lijkt in Nederland nu nog een Utopia. Maar toch blijkt dit veel meer productiviteit op te leveren en een lager ziekteverzuim. Medewerkers weten zelf heel goed hoe ze hun werk moeten doen en leveren kwalitatief beter werk in een kortere tijd af.
Maar hoe zijn we toch tot deze huidige vorm van slavernij gekomen? In de 19de eeuw is dit gestart toen men de arbeiders graag voor dom en lui wilde aanzien. Een bevolkingsgroep die ook graag dom gehouden werd en waar men productiviteit controleerde achter de lopende band.