Respijtzorg is zorg die je vraagt omdat je als mantelzorger (dreigt) overbelast te raken. Hoewel niet elke gemeente er even goed mee om gaat is respijtzorg wel enorm belangrijk. Mantelzorgers zorgen er namelijk voor dat de cliënt zelfstandig kan blijven wonen en dat er geen hoge zorgkosten moeten worden gemaakt door de opname in een langdurige zorg setting.
Respijtzorg kan je op meerdere manieren krijgen:
Het is belangrijk om op tijd respijtzorg aan te vragen. Overbelasting is niet iets wat niet snel opgelost is en wanneer je ondersteuning nodig hebt is die ook niet binnen 2 dagen geregeld, uitzonderingen daar gelaten. Niemand is er bij gebaat dat een mantelzorger overbelast raakt en daarom zetten gelukkig veel gemeentes graag respijtzorg in om erger te voorkomen. Als mantelzorger is het goed om te weten wat je dan nodig hebt!
Uit onderzoek van de dementiemonitor bleek dat een mantelzorger het meeste behoefte heeft aan casemanagement, activiteiten en opvang voor hun naaste. De naaste wil echter zelf lang niet altijd naar een dagopvang, tijdelijke opvang of woonvorm. Wensen ter verbetering liggen in betere afstemming en communicatie met de zorgverleners, en meer individuele aandacht voor hun naaste met een vast en deskundig team aan medewerkers.
Werken met vrijwilligers is een hype geworden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan er wel een vrijwilliger voor inzetten. Met 17 jaar ervaring in het werken met vrijwilligers kan ik zeggen dat werken met vrijwilligers lang niet zo makkelijk is als onze overheid doet lijken. Een aantal redenen op een rijtje:
Maar 5% van de dementerenden vinden het prettig om naar een dagactiviteiten centrum te gaan. Vanuit het perspectief van een dementerende is het ook nogal een opgave om hier naar toe te gaan! Eerst moet men zijn veilige plek verlaten om met een vreemde in een auto naar een buurt te gaan die je vaak niet kent. Daarna moet men met mensen omgaan waarvan ze een groot deel niet herkennen in een setting die voor hun ook niet zo veilig aanvoelt als thuis. De groepen zijn vaak te groot en de omgeving bevat te veel prikkels.
Dit geld voor meer doelgroepen en dus is individuele begeleiding een veilige en prettige manier om dagbesteding te krijgen. Professionele begeleiders kunnen tevens adviseren naar zowel de cliënt als de mantelzorger en het ziekteproces monitoren.
Voor de mantelzorger is de zorg soms te zwaar. Vooral als je samen woont met iemand die hulpbehoevend is dan mis je momenten voor jezelf. Een professionele begeleider kan op 3 manieren respijtzorg bieden:
Afhankelijk van de doelgroep zijn er natuurlijk tal van dingen die je met een cliënt kan doen als begeleider. Alles wordt afgestemd op de cliënt en de mantelzorger en de behoeftes die daar liggen en of de doelen die gesteld zijn.