De laatste tijd komen er steeds vaker berichten over voeding en het belang van voldoende goede voeding in het nieuws. Maar wanneer je niet in staat bent zelf te koken zijn er weinig mogelijkheden om aan goede voeding te komen.
Voor goede voeding kunnen we de volgende voorwaarden stellen:
- Het moet (tenzij men slikproblemen heeft) stimuleren tot het kauwen.
Kauwen is de gym voor de hersenen, het maakt dat er bloed gepompt wordt door de aderen in je hoofd door de “training” van de spieren. Veel voeding in zorginstellingen, tafeltje dekje en kant en klare maaltijden vallen door deze voorwaarde al af. Het kan ziektes als dementie zelfs vertragen en bij NAH verbeteringen aanbrengen.
- Het moet voldoende vitamine en mineralen bevatten.
Ook hiervoor geldt dat zorginstellingen, tafeltje dekje en kant en klare maaltijden vaak niet voldoen aan een voldoende portie vitamine. Men kan hier overigens nog wel een mouw aan passen door extra vitaminetabletten te slikken
- Tafel moet zo gedekt zijn dat het uitnodigt om te eten.
Een kartonnen doos waar tafeltje dekje in vervoerd wordt ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit, een tafel dekken heeft dus wel de voorkeur. Maar let wel dat een bont aangeklede tafel niet voor iedereen geschikt is! Je hebt ook rekening te houden met mensen met een NAH of dementie die afgeleid kunnen worden door teveel kleuren en keuzes op tafel. Dat maakt dat ze hun aandacht niet hebben bij het eten en daardoor minder eten dan gewenst
- De voeding moet afgestemd zijn op je persoonlijke dieet.
Bijna iedereen heeft wel zijn beperkingen in voeding of juist elementen die extra moeten worden toegevoegd. Voor ouderen in het algemeen geldt dat ze voldoende vitamine B12 moeten slikken omdat ze hier minder van aanmaken. Heb je last van kalium tekort dan eet men meer tomaten en bananen, bij hart en vaat ziekte minder vet. Bij hoge bloeddruk minder zout maar bij lage bloeddruk juist iets meer en vaker rozemarijn. Enorm veel tips kan je vinden over voeding en ziektebeelden dus het is goed om je voedingspatroon aan te passen.
- Pas op met de E nummers.
Veel kant en klaar maaltijden zijn voorzien van een grote hoeveelheid E nummer en zout. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn zoals kinderen kunnen E nummers hele vervelende effecten hebben. Heeft je kind veel suikers op brood als lunch? Dan kan het in de middag zich vaak een stuk minder goed concentreren. Suikers zijn werkelijk niet goed voor je, en we krijgen er veel te veel van binnen door de “gewone” voeding die we eten, we hoeven niet nog extra toe te voegen. In plaats van limonade kan je ook komkommer / citroen water nemen dat zeker 1 dag houdbaar is in de koelkast en heerlijk zoetzuur is wanneer je het een paar uur laat trekken.